_V0A9776

Mijn naam is Jacco Buijs ik en woon sinds 2007 met mijn gezin in Apeldoorn. Mijn eigen onderneming heb ik in 2001 verkocht omdat ik graag het roer om wilde gooien en de hulpverlening in wilde. Ik deed in mijn vrije tijd veel jongerenwerk en jongerenpastoraat en daar wilde ik mee verder. Ook kon ik met ouders het gesprek aangaan waarbij ik, als man en vader, ook de vragen van vaders goed kon begeleiden.

Na afronding van mijn HBO-studie MWD ben ik gaan werken als bemoeizorger in Barneveld en heb ik als ambulant begeleider vooral complexe problematieken begeleid. Van 2011-2014 kon ik in Apeldoorn komen werken  als schoolmaatschappelijk werker op Aventus.

In 2014 ben ik door mijn werkgever gedetacheerd  als casemanager binnen het sociaal wijkteam in Apeldoorn. Hier stuurde ik de hulpverlening aan binnen multi-problem gezinnen en keek ik wat er in een gezin nodig is en eventueel ook wat er (niet) meer nodig was. Daarnaast was ik werkzaam als coach voor maatschappelijk werkers en adviseerde ik de gemeente Apeldoorn  in het werken binnen het sociale domein.

In de zomer van 2017 heb ik er voor gekozen om volledig zelfstandig door te gaan omdat ik merkte dat het niet meer te combineren was naast het werken voor mijn werkgever.

 

“Ik merk dat ouders in bepaalde levensfases van hun kinderen moeite hebben om het contact te onderhouden en er veel strijd kan zijn. Het omgekeerde merk ik ook bij de jongeren. Vooral in de fase waarin de jongeren hun identiteit aan het zoeken zijn en hun ouders minder nodig lijken te hebben. Juist in die fase is het goed als zij toch in gesprek blijven en jongeren ook gehoord kunnen worden door volwassenen die met hen meedenken en meevoelen. Vooral in deze tijd wordt er veel van jongeren gevraagd, voelen zich soms niet gehoord en vinden ze het moeilijk om hun diepste gevoelens te tonen. Ik daag de jongeren op een laagdrempelige manier uit, sluit bij hen aan,  luister naar hun verhaal, hun emoties, hun boosheid, maar ook hun vreugde. Niet zelden hoor ik dat jongeren verrast zijn dat hulpverlening ook leuk kan zijn. Samen met hen ga ik, vaak ook op een creatieve manier, op zoek naar oplossingen. Graag ook in samenspraak met de ouders.”

 

Ik vind het prettig om een stuk met mannen en vaders te mogen oplopen en samen met hen te zoeken naar oplossingen in de dingen waar zij tegenaan lopen. Ook mannen zoeken in elke levensfase naar hun rol als vader en als partner. Dit geeft vaak de mooiste gesprekken waarbij ook wij als mannen onze kwetsbaarheid mogen laten zien. Dat geeft mij energie, maar wat vooral belangrijk is, ook de mensen waarmee ik mag samenwerken.